Untitled Document powrót do strony >>> www.muzulmanie.com
www.muzulmanie.com

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
kilka refleksji i pytań
Autor Wiadomość
Tomek2

Wysłany: Nie 30 Maj, 2004 22:10   kilka refleksji i pytań

Witam! Mam pewne refleksje na temat zamachów terrorystycznych jako metody walki, jak równiez w ogóle na temat stosunku muzułmanów do tzw. "niewiernych". W wypowiedziach wielu muzulmanów przejawia się bowiem stosunek do niewiernych, który można okreslić jednoznacznie jako nienawiść. Uważają oni, że niewierni zasługują na wszystko co najgorsze, a wszelkie zlo, jakie im sie wyrzadza jest godne pochwały i nagrody. Że jedynym własciwym stosunkiem muzulmanow do niewiernych jest nienawiść i walka z nimi, bez względu na powód.
W związku z tym, nasunęły mi się nastepujące pytania:
1) Czy Allah, jako Stwórca WSZYSTKICH ludzi może mieć taki właśnie stosunek do ludzi, którzy w niego nie wierza? Inaczej mówiąć, czy Ojciec może nienawidzieć własnych dzieci, które stworzył i pragnąć ich nieszczęścia i śmierci? Czy pragnie On, aby jedne jego Stworzenia były znienawidzone przez inne, zabijane i przesladowane?
2) Czy terroryzm jako przejaw wojny totalnej, nie stroniącej od żadnych środkow, jest rzeczywiście formą walki, pochwalaną przez Boga? W zamachach terrorystycznych giną równiez dobrzy i wartosciowi ludzie. Czy krew takich ludzi nie wola o pomste do Nieba wobec sprawców takich zamachow? Czy sprawców takich zamachów nie spotka kiedys za śmierć takich ludzi kara?
3) Nie mogę się zgodzić z opinią, że zamachy w Madrycie, to było wołanie o pomoc muzułmanów czy też przejaw rozpaczy. Były one bowiem dawno zaplanowanym i wszechstronnie przemyslanym posunięciem politycznym. A ich celem bylo wpłynięcie na wynik wyborow. Czy Alah rzeczywiście popiera taki zbrodniczy sposób uprawiania polityki?
4) Czy tzw. Dżihad, to ma być wojna bez zadnych zasad, w ktorej zabija sie wszystkich, również dobrych i wartosciowych ludzi, ponieważ, ze sa niewierni? Wspomne tu, że w czasie Wojen Krzyzowych muzulmanie byli wzorem przestrzegania praw i zwyczajów wojennych, nie zabijali nigdy bezbronnych ludzi, z szacunkiem traktowali jeńców itd. Wyróżniał się pod tym względem zwłaszcza Saladyn. Czy Wasi przodkowie popieraliby okrutne i tchórzliwe metody dżihadu, które stosuje Bin Laden i jemu podobni?
5) Czy Bog może się cieszyc ze smierci chociażby jednego człowieka, tak jak się cieszą niektórzy z Was? Czy nie warto w sytuacjach wątpliwych moralnie, zostawic sprawiedliwość Jemu? Czy nie pójdzie do Piekła każdy, kto przyloży rękę do smierci chociazby jednego niewinnego czlowieka, nawet gdyby był niewierny?
Tyle pytań, pozdrawiam i prosze o szczere odpowiedzi!

just.maysun 

Wysłany: Pią 29 Lip, 2005 12:47   Re: kilka refleksji i pytań

czy piate przykazanie z dekalogu dotyczy tylko aborcji?

po odpowiedzi na to pytanie pomysl do kogo chcesz porownywac muzulmanow? czy chrzescijanie na prawde sa tacy cacy a muzulmanie krwiozercy terrorysci?

swiat placze nad ofiarami w madrcie przymykajac oczy na to co sie dzieje w iraqu, palestynie, sudanie, afryce... czy trzeba byc wysadzonym w powietrze aby zdobyc zainteresowanie swiata? ile bezbronnych i niewinnych ludzi ginie co dnia? jakos to wszystkim umyka...

goj

Wysłany: Pią 29 Lip, 2005 14:13   Re: kilka refleksji i pytań

just.maysun napisał/a:
czy piate przykazanie z dekalogu dotyczy tylko aborcji?

po odpowiedzi na to pytanie pomysl do kogo chcesz porownywac muzulmanow? czy chrzescijanie na prawde sa tacy cacy a muzulmanie krwiozercy terrorysci?

swiat placze nad ofiarami w madrcie przymykajac oczy na to co sie dzieje w iraqu, palestynie, sudanie, afryce... czy trzeba byc wysadzonym w powietrze aby zdobyc zainteresowanie swiata? ile bezbronnych i niewinnych ludzi ginie co dnia? jakos to wszystkim umyka...
Wskaz mi miejsce na swiecie gdzie chrzescijanie morduja innych w imie swojej wiary. Raczej ciezko Ci bedzie. Za to sama wymienilas 4 miejsca gdzie muzulmanie morduja w imie allacha:P.

just.maysun 

Wysłany: Pią 29 Lip, 2005 15:43   

tak myslisz?

ludzie jakos krotka maja pamiec...

goj

Wysłany: Pią 29 Lip, 2005 15:59   

just.maysun napisał/a:
tak myslisz?

ludzie jakos krotka maja pamiec...

A nie?? Sudan-Darfur. Irak-codzien masz cos w wiadomosciach. Afryka(oprocz Sudanu, NIgerii i Somalii jest jeszcze kilka ciekawych miejsc). Nie no spoko masz racje pomylilem sie. :twisted:

just.maysun 

Wysłany: Pią 29 Lip, 2005 16:30   

widzisz goj, sa sprawy ktorych sie nie porusza na forach tego typu, a odpowiedz na twoje pytanie zdecydowanie podchodzi pod ta kategorie.

tak wiec zignoruje twe wyzwanie i nie odpowiem.

jesli chcesz szukac prawdy to odsylam na strone ktora moze ci otworzy troszeczke oczy http://truthout.com/

milej lektury zycze

goj

Wysłany: Pią 29 Lip, 2005 16:52   

Nie rozumiem Cie. Jakich spraw sie nie porusza?? Co ma jedno do drugiego?? Bo nie widze zwiazku?? Nic ciekawego nie znalazem na tej stronie ot serwis informacyjny http://www.truthout.org/issues_05/072005WA.shtml ,

just.maysun 

Wysłany: Pią 29 Lip, 2005 18:47   

skoro dla ciebie to jest tylko
goj napisał/a:
Nic ciekawego nie znalazem na tej stronie ot serwis informacyjny ,

to juz sie poddaje.

forum muzulmanie jest baaardzo amatorskim forum i najwieksza frekwencje mial w postaci 5 osob...
nie czuje aby tu mogly padac jakies natchnione posty wnoszace duzo w nasze zycie, tylko jakies rasistowskie belkoty majace niewiele wspolnego z islamem.

juz sam fakt akceptowania do uzytku obrazliwego dla kazdego muzulmanika nicka pewnego tu osobnika swiadczey o poziomie tego khm... islamskiego forum :roll:

goj

Wysłany: Pią 29 Lip, 2005 19:19   

just.maysun napisał/a:
skoro dla ciebie to jest tylko
goj napisał/a:
Nic ciekawego nie znalazem na tej stronie ot serwis informacyjny ,

to juz sie poddaje.

forum muzulmanie jest baaardzo amatorskim forum i najwieksza frekwencje mial w postaci 5 osob...
nie czuje aby tu mogly padac jakies natchnione posty wnoszace duzo w nasze zycie, tylko jakies rasistowskie belkoty majace niewiele wspolnego z islamem.

juz sam fakt akceptowania do uzytku obrazliwego dla kazdego muzulmanika nicka pewnego tu osobnika swiadczey o poziomie tego khm... islamskiego forum :roll:
Ale co to ma do mnie i tego co ja pisalem?? Nikogo nie obrazilem. Nie ladnie tak generalizowac.

just.maysun 

Wysłany: Pią 29 Lip, 2005 19:22   

he he he goj, to nie o twego nicka mi chodzi
nie wnikaj, :)

goj

Wysłany: Pią 29 Lip, 2005 19:27   

just.maysun napisał/a:
he he he goj, to nie o twego nicka mi chodzi
nie wnikaj, :)
Wiem ze nie o mojego. Ale wrocmy do tematu. Gdzie chrzescijanie morduja w imie wiary??

just.maysun 

Wysłany: Pią 29 Lip, 2005 19:30   

czy ja powiedzialam w imie wiary??? oops, mialam na mysli: w imie pieniadza, wladzy...

zaraz zaraz, ale przeciez dla wielu ludzie to wlasnie jest wiara! zamiast Boga oni czcza mamone :!:

goj

Wysłany: Pią 29 Lip, 2005 19:34   

just.maysun napisał/a:
czy ja powiedzialam w imie wiary??? oops, mialam na mysli: w imie pieniadza, wladzy...

zaraz zaraz, ale przeciez dla wielu ludzie to wlasnie jest wiara! zamiast Boga oni czcza mamone :!:
No wlasnie wiec zabijaja w imie pieniadza. Czesc w imie ladu na swiecie, czesc w imie allacha. Ciesze sie ze sie zgadzamy.

Khad_03

Wysłany: Czw 12 Sty, 2006 16:21   

Witajcie
Jak juz niektorzy z was koniecznie chca wiedziec gdzie katolicy morduja to podam wam taki przyklad z historii.W 1995 roku pomiedzy 12 a 16 lipca w miescowosci Srebrenica wojska serbskie zaatakowaly ludnosc cywilna ktora stanowili Bosniaccy Muzulmanie.W tym krotkim czasie dokonali rzezi ponad siedmiu tysiecy Muzulmanow.Na stan uwaza sie ze libcza zamordowanych jest znacznie wieksza.Dowodca tego krwawego mordu byl gen Ratko Mladic,orodoksyjny katolik.Po calej tej sprawie prezydent Milosiewicz staral sie ten mord zatuszowac mowiac ze ci Muzulmanie byc moze w panice skryki sie lasach i pewnie sie niedlugo pojawia.jak widziecie daleko nie trzeba bylo siegac,wystarczy tylko otworzyc oczy i widziec wszystkie fakty historii a nie te ktore nam pasuja.

haifafatmamurat

Wysłany: Czw 29 Paź, 2009 01:20   Przestroga

Po pierwsze nigdy wiara muzułmanom nie nakazuje zabijac, bo Allach <pokoj z nim> nakazuje miłowac i miłością się kierowac.
Zbrodnia rodzi nienawiśc a Islam nawołuje do kochania każdego człowieka, szacunku i tolerancji. To moja odpowiedz na Wasze wszelkie pytania dotyczące tolerancji i zgody Islamu na ataki teroorystyczne, wojny , zamachy w imię wiary i wogóle w krajach muzułmanskich. Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu