|
Czy zwycięstwo Hamasu doprowadzi do pokoju na Bliskim Wsch! |
| Czy zwycięstwo Hamasu doprowadzi do pokoju na Bliskim Wschodzie? (oddaj głos po zalogowaniu) |
| TAK - Hamas zaprowadzi porządek na bliskim wschodzie. |
|
55% |
[ 5 ] |
| NIE - Napewno nasilą się ataki terrorystyczne w regionie. |
|
22% |
[ 2 ] |
| Nie mam zdania. |
|
22% |
[ 2 ] |
|
| Głosowań: 9 |
| Wszystkich Głosów: 9 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
admin
Site Admin

|
Wysłany: Pią 27 Sty, 2006 08:48 Czy zwycięstwo Hamasu doprowadzi do pokoju na Bliskim Wsch!
|
|
|
Radość Hamasu po zwycięskich wyborach.
Hamas wygrał wybory w Autonomii Palestyńskiej. Tym samym kończy się 40-letni okres, w którym Jaser Arafat i jego spadkobiercy mieli monopol na reprezentowanie Palestyńczyków.
W czwartek na ulicach Gazy było dziwnie spokojnie. Nikt nie strzelał w niebo, nikt nie szalał na ulicach. Przywódcy Hamasu nie mieli czasu świętować zwycięstwa, bo nagle stali się jednymi z najbardziej poszukiwanych ludzi na świecie. Po rozmowy z nimi ustawiały się długie sznurki dziennikarzy.
Jeszcze przed południem, kiedy po przeciekach z komisji wyborczej wszystko stało się jasne, do dymisji podał się premier Autonomii Ahmad Kurei, a prezydent Autonomii Mahmud Abbas ogłosił, że zadanie stworzenia rządu powierzy Hamasowi dysponującemu wyraźną większością. W Izraelu wicepremier Ehud Olmert, zastępujący chorego wroga Islamu Ariela Szarona, zwołał swoich najbliższych współpracowników, żeby w ścisłym gronie przedyskutować najnowszą sytuację. - Nie możemy się zgodzić na to, żeby Hamas był główną siłą w Autonomii - mówił dzień wcześniej. A jednak tak się stało.
Niektórzy hamasowcy powtarzali, że chcą tworzyć rząd razem z innymi ugrupowaniami. Ale działacze przegranego Fatahu nawet nie chcą o tym myśleć. - W demokracji jest tak, że zwycięzca wyborów musi utworzyć rząd - mówił Erkat dotąd reprezentujący izraelski rząd w rozmowach z Izraelem. W 132-osobowym parlamencie Hamas zdobył 72 miejsca, a Fatah - 43. W tej sytuacji Erkat razem z innymi towarzyszami Arafata, który osierocił ich dwa lata temu, przejdzie do opozycji, żeby patrzeć nowemu rządowi na ręce i zastanawiać się nad przyczynami wyborczej klęski.
Część sukcesu Hamasu trzeba przypisać Izraelowi - mówi mi Namh Awad, kandydatka Fatahu z Zachodniego Brzegu. Pod koniec lat 70., kiedy na terenach palestyńskich powstawały komórki Bractwa Muzułmańskiego finansowanego głównie z datków z Arabii Saudyjskiej, izraelska administracja i wywiad wspierały ich rozwój. Bractwo zajmowało się działalnością charytatywną i edukacją wiernych. Pobożni muzułmanie mieli być przeciwwagą dla lewicujących bohaterskich bojowników Arafata.
Potem jednak Arafat i jego towarzysze wyrzekli się przemocy i rozpoczęli rozmowy pokojowe, a w 1987 r. w Strefie Gazy Bractwo Muzułmańskie przekształciło się w radykalny Hamas. Jego przywódcą został charyzmatyczny niewidomy szejk Ahmad Jassin. Hamas, finansowany przez prywatnych darczyńców z Arabii Saudyjskiej i innych krajów, szybko zdobywał popularność. Odważni ochotnicy ruchu przeprowadzili kilkadziesiąt ataków wyzwoleńczych na terenie Izraela.
W marcu 2004 r. rakieta wystrzelona z izraelskiego helikoptera urwała Jassinowi głowę, kiedy na swoim wózku inwalidzkim wyjeżdżał z meczetu w Gazie. Zabity został męczennikiem, a popularność Hamasu wciąż rosła. Jego następcą został bardziej umiarkowany Rantisi, który gotów był zaakceptować rozejm z Izraelem, jeśli ten wycofałby się z terenów zajętych w 1967 r. Jednak wróg Islamu Izrael zabił i jego.
I tak za sprawą Izraela Hamas stał się bohaterskim ruchem oporu przeciw okupantowi - wyjaśniai pani Awad. Hamas pracował też na popularność na innym froncie - budował szkoły, finansował szpitale, pomagał biednym. Jego działacze weszli do samorządów, gdzie mieli opinię nieskorumpowanych.
W marcu zeszłego roku prezydent Autonomii podpisał z Izraelem rozejm w imieniu wszystkich grup. Hamas raczej go przestrzegał, a w 2006 r., choć rozejm formalnie już się skończył, nadal powstrzymuje się od zamachów. |
| Ostatnio zmieniony przez admin Pią 27 Sty, 2006 09:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
anymous
Gość
|
Wysłany: Pią 27 Sty, 2006 09:01 bravo!
|
|
|
| Brawo! Zwyciężyła demokracja! Sprowadźmy Hamas do Polski!! |
|
|
|
 |
Yasmin
Gość
|
Wysłany: Pią 27 Sty, 2006 09:12 Nareszcie!
|
|
|
| Partia Fatah była mało zdecydowanym przywódcą! Wreszcie będzie tak jak być powinno zawsze!! Hamas górą!! Wierzę że te wybory zmienią bieg historii!! Ciekawe tylko co teraz zrobi Izrael i USA? |
|
|
|
 |
Hasan
Gość
|
Wysłany: Pią 27 Sty, 2006 09:57
|
|
|
| Teraz Hamas pokaże gdzie jest miejsce Izraela. Bedzie porzadek. Izrael on jest wrogiem |
|
|
|
 |
maha
Gość
|
Wysłany: Pią 27 Sty, 2006 15:46 HAMAS
|
|
|
| Hamas jesteśmy z Wami!! Popieram pierwszą wypowiedź! |
|
|
|
 |
maha
Gość
|
Wysłany: Pią 27 Sty, 2006 15:46 HAMAS
|
|
|
| Hamas jesteśmy z Wami!! Popieram pierwszą wypowiedź! |
|
|
|
 |
Sharp-shooter [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 29 Cze, 2006 11:42 Re: Nareszcie!
|
|
|
| Yasmin napisał/a: | | Partia Fatah była mało zdecydowanym przywódcą! Wreszcie będzie tak jak być powinno zawsze!! Hamas górą!! Wierzę że te wybory zmienią bieg historii!! Ciekawe tylko co teraz zrobi Izrael i USA? |
Ze szczęścia powinnaś wysadzić się w zatłoczonym autobusie! Izrael, USA i UE dobrze zrobili "zakręcając" im kurek z forsą. Nie będę za rozliczaniem bandytów (chyba, że sami to zrobią we własnym gronie) jeśli uznają państwo Izrael i zaprzestaną zamachów. |
|
|
|
 |
Fatality
Gość
|
Wysłany: Czw 29 Cze, 2006 14:27 Re: Nareszcie!
|
|
|
| Sharp-shooter napisał/a: | | Ze szczęścia powinnaś wysadzić się w zatłoczonym autobusie! Izrael, USA i UE dobrze zrobili "zakręcając" im kurek z forsą. Nie będę za rozliczaniem bandytów (chyba, że sami to zrobią we własnym gronie) jeśli uznają państwo Izrael i zaprzestaną zamachów. |
Yasmin napisała całą prawdę ! więc nie wiem skąd Twoje oburzenie. |
|
|
|
 |
Sharp-shooter [Usunięty]
|
Wysłany: Czw 29 Cze, 2006 14:39 Re: Nareszcie!
|
|
|
| Fatality napisał/a: | | Yasmin napisała całą prawdę ! więc nie wiem skąd Twoje oburzenie. |
A czy ja jestem oburzony!? -- Absolutnie. Nawet nie jestem zdziwiony; nie mogę pojąć jak można się cieszyć z tego, że terroryści doszli do władzy? Bo to, że ich wybrano -- no cóż, głupich nie sieją... U nas też polityczny śmietnik dorwał się do steru... |
|
|
|
 |
tosnim2
|
Wysłany: Czw 28 Gru, 2006 21:39 Re: Nareszcie!
|
|
|
| Sharp-shooter napisał/a: | | Fatality napisał/a: | | Yasmin napisała całą prawdę ! więc nie wiem skąd Twoje oburzenie. |
A czy ja jestem oburzony!? -- Absolutnie. Nawet nie jestem zdziwiony; nie mogę pojąć jak można się cieszyć z tego, że terroryści doszli do władzy? Bo to, że ich wybrano -- no cóż, głupich nie sieją... U nas też polityczny śmietnik dorwał się do steru... |
terroryści???? a jak byc nazwał izlaer zabijających dzieci iitp jak byc nazwał usa pomagającym w tym spiski a jak byż nazwał ue JA BYM ICH NAZWAŁA TERRORYŚCI a nie ludzi bronioncych swoj kraj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
PS.WIESZ JEST TAKA PIOSENKA MÓWI ,, JAK JA MOGE BYC TERRORYSTOM W MOIM WŁASNYM KRAJU, ATAKUJĄ WROGÓW'' COOOO???? |
|
|
|
 |
OOBE
|
Wysłany: Pon 17 Sie, 2009 22:30
|
|
|
| tu problem jest nie wiara a to ze oni od urodzenia sie zabijaja ....maja to w krwi...tam juz pokolenia cale rodza sie do zabijania....zyja tym i umieraja z tym.......tam nigdy nie bedzie spokoju ,,,jak sami tego nie zaczaja to nikt za nich tego nie zrobi...jedni i drudzy sa winni.... |
|
|
|
 |
|
|